Vandaag nog een inspirerende werkplek creëren

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

In dit artikel deel ik praktische tips voor hoe jij vandaag nog een inspirerende werkplek creëert waarbij je je creatief en ontspannen voelt. Ik maak daarbij onderscheid tussen de fysieke, digitale en energetische werkplek.

Het belang van een inspirerende werkplek

De inrichting van je werkplek houdt verband met jouw mate van zelfliefde. Door regelmatig te werken in een omgeving waar je je niet fijn of op je gemak voelt, geef je eigenlijk aan dat je het niet waard bent om in een inspirerende omgeving te werken. Richt je je werkomgeving meer liefdevol in, dan straal je dit automatisch ook door in je werk. Een goede werkomgeving draagt daarmee dus bij aan het leveren van waarde voor anderen. Reden te meer om vandaag nog je werkomgeving waardig in te richten!

Fysieke werkplek

Fysieke werkplek inrichten

De een is meer gevoelig voor de fysieke werkomgeving dan de ander. Onrustig worden door troep of een verkeerde setting zijn signalen van dat onder meer de inrichting van jouw werkplek belangrijk voor je is.

Gezien je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt bij jouw werkplek, is het de moeite waard om hierin te investeren. Dat hoeft niet alleen in de vorm van geld te zijn, zoals de aanschaf van een goede bureaustoel. Met het investeren van enige tijd kom je namelijk ook al een heel eind. Zo kan het schuiven met meubilair al wonderen verrichten. Verder kun je je raam zo nu en dan openzetten voor frisse lucht en binnenplanten kopen. Op die manier voorzie je jouw persoonlijke werkcomputer (je brein) van voldoende zuurstof. Je werkplek opgeruimd houden en regelmatig schoonmaken kunnen verder bijdragen aan een scherpe geest.

Creatieve werkplek

Een compleet opgeruimde werkruimte hoeft niet voor iedereen goed te werken. Onderzoek wijst zelfs uit dat een bureau met rommel je creativiteitsvermogen ten goede komt. Mocht je liever zonder rommel jouw creativiteit willen stimuleren, dan kun je de onderstaande afbeelding printen en opplakken in je werkruimte. Het is aangetoond dat deze afbeelding out-of-the-box denken stimuleert.

Geef je creativiteit een boost met deze afbeelding

In het boek ‘Creativity, Inc.’ belicht Ed Catmull de succesfactoren van het animatiebedrijf Pixar. In dit boek werd vooral nadruk gelegd op het belang van een werkruimte waar je je thuis voelt. De werknemers van Pixar kregen alle vrijheid om hun werkplek geheel naar eigen smaak in te richten. Opvallend daarbij is dat het plaatsen van een object wat voor de werknemer van waarde is, een positief effect heeft op de productiviteit en creativiteit. Mocht je dus een bepaald object hebben wat voor jou belangrijk is, dan vormt jouw werkplek de ideale plaats om het object neer te zetten of op te hangen. Dit kan zijn: een inspirerend boek, een bijzonder souvenir, een speciale munt of een mooie steen.

Ideeën genereren voor jouw fysieke werkplek

Voor het opdoen van ideeën voor het verbeteren van jouw fysieke werkplek, kun je jezelf de volgende vragen stellen. Terwijl je jezelf deze vragen stelt, werkt het het beste om fysiek in je werkomgeving te zijn.

  • ‘Als ik per direct een fysiek element moest weggooien, wat zou dit dan zijn?’
  • ‘Als ik een cadeaubon kreeg t.w.v. €100,- voor mijn werkruimte, wat zou ik dan ik elk geval aanschaffen?’

Door zonder al teveel na te denken antwoord te krijgen op deze vragen, kun je met een minimale investering in geld en inspanning je werkplek upgraden!

Digitale werkplek

Digitale werkplek op orde houden

Het organiseren van bestanden op je computer is minstens zo belangrijk als je fysieke werkplek juist inrichten. Op die manier kun je je bestanden veel sneller terugvinden en georganiseerd te werk gaan. Deze gestructureerde werkwijze sijpelt automatisch door naar andere gebieden in je leven, wat maakt dat je minder gauw taken zult uitstellen en opstapelen.

Als je digitale bureaublad vol met bestanden staat, dan kun je dan vergelijken met jouw fysieke bureaublad dat vol met rommel staat. Met stapels kun je jouw digitale bureaublad automatisch ordenen. Klik hier hoe je dit doet op een mac computer. Daarnaast is het altijd raadzaam om overbodige en achterhaalde bestanden te verwijderen. Hierdoor creëer je niet alleen meer overzicht voor jezelf, maar wordt je computer ook nog eens sneller. Naast het opruimen van je bureaublad is het zeker aan te raden om gebruik te maken van bladwijzers. Op die manier kun je snel en eenvoudig op je gewenste website komen. Een website op je beginscherm plaatsen kun je zien als een mobiele bladwijzer. Dit kun je doen bij websites die je vaak bezoekt. In deze video leg ik in het kort uit hoe je dit doet.

Iets anders wat positief kan bijdragen aan een digitale werkplek, is het vertragen van de volgsnelheid van je muis. Dit heeft een positief effect op je stressniveau. Dat komt omdat het je enigszins afremt naar het hier en nu. In het begin kan een vertraagde volgsnelheid wat onwennig aanvoelen. Maar dit went gauw genoeg. Zodra je merkt dat het je minder gehaast maakt (en dat gebeurt gauw genoeg), zul je niet langer twijfelen aan het nut hiervan.

TIP: Om jouw creativiteit ook digitaal te stimuleren, kun je de onderstaande variatie op de afbeelding voor je fysieke werkplek instellen als achtergrondfoto van je bureaublad.

Geef je creativiteit een boost met deze dark afbeelding voor je bureaublad

Energetische werkplek

Onder een energetische werkplek versta ik een omgeving waarbij energieën vrij kunnen stromen. Voor de een klinkt dat mogelijk wat vaag, terwijl dit voor de ander een absolute voorwaarde vormt om te kunnen creëren. Creëren, ofwel het vermogen om iets nieuws te bedenken en maken, wil je natuurlijk zoveel mogelijk faciliteren. Als hier bepaalde blokkades liggen, dan kan dat je scheppingskracht deels of volledig ik de weg staan. De locatie, mensen om je heen en zelfs de stand van de maan zijn voorbeelden van factoren die invloed kunnen hebben op je energetische werkplek. Door in je werkomgeving te zitten, je ogen te sluiten en open te staan voor wat je voelt, ontdek je wat van invloed is op jouw energetische werkplek. Eenmaal hiervan bewust kun je kijken of je hier wat aan kan en wil doen.

Inspirerende werkplek als basis voor toekomstige werkplek

Jouw toekomstige droom werkplek aantrekken

Wie weet heb jij een aardig beeld van jouw droom werkplek, zoals een penthouse in New York of een gigantische mansion in Schoorl. Mogelijk heb je alleen nog niet de vrijheid om hier realiteit van te maken. Tot die tijd is het belangrijk om je huidige werkplek op fysiek, digitaal en energetisch vlak voldoende aandacht te geven. Een inspirerende werkplek vormt tenslotte de basis van waaruit je waarde kunt leveren aan anderen. Indirect draagt dat dus ook bij aan het eerder aantrekken van jouw eventuele droom werkplek. Wil je begeleiding krijgen bij het tot stand brengen van een overvloedig leven? Vraag dan een gratis intakegesprek aan door hier te klikken.

Gratis tips voor een bewuster leven

Leef en onderneem elke week bewuster met mijn wekelijkse artikel.