Levensdoel ontdekken – 3 non-duale stappen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Laat je inspireren door bovenaf en ontdek via welke drie non-duale stappen je jouw levensdoel helder voor ogen kunt krijgen.

Stap 1. Een non-duale kijk op de realiteit ontwikkelen

De meeste spirituele leraren zijn het er met elkaar over eens dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Niet iedereen is het daarmee eens. Dit verschil in wereldbeelden wordt bepaald door de mate van bewustzijn van iemand. Ik zal dit kort uitleggen met behulp van Spiral Dynamics. Spiral Dynamics is een model uit de psychologie dat gebaseerd is op het werk van Dr. Clare W. Graves. Het beschrijft de bewustzijnsontwikkeling op persoonlijk (jou als individu) en collectief (teams, organisaties en samenlevingen) niveau. Het model onderscheidt daarbij acht waardesystemen die elk een verzameling van wereldbeelden, overtuigingen en innerlijke drijfveren typeren. Voor het meest ontwikkelde waardesysteem wordt door ValueMatch de volgende omschrijving gegeven:

“Dit systeem heeft een holistisch wereldbeeld en mensen ervaren hun bestaan als één met alles dat is, de aarde en het universum. Turkoois ziet de wereld als een enkel, dynamisch organisme met een collectief bewustzijn. Het zelf is én autonoom én vormt een naadloze eenheid met het geheel.”

Het non-duale karakter van turkoois

Met een non-duale benadering zie je tegenstellingen (dualiteiten) als integrale delen van één geheel (non-dualiteit). Dat gaat dus ook op voor je levensdoel en het doel van het universum. Verdeling (jij, ik, de ander) wordt daarbij gezien als een tijdelijk proces van verandering dat uiteindelijk weer samenkomt. Dit kun je vergelijken met een rivier die uiteindelijk weer uitmondt in de oceaan. Door open te staan voor de uitleg van het holistische wereldbeeld van het turquoise waardesysteem, open je de mogelijkheid om dit voor jezelf te ontdekken.

Mooi bijgevolg van een holistisch wereldbeeld

Met een holistische kijk op de realiteit zul je inzien dat je in staat bent om je verlangens te laten manifesteren. Tuurlijk kan het proces van een manifestatie in je hoofd naar werkelijkheid enige tijd kosten. Helemaal als je dit proces nog niet eerder bewust hebt doorlopen. In een latere blog zal ik nog uitgebreid stilstaan bij hoe je het proces van manifesteren kunt ondersteunen en stimuleren. Daarvoor is het van grote waarde om de verbondenheid in te zien tussen het bestaan en jou als onderdeel daarvan. Hierover een kort videofragment van Mithreshiva.

Mithreshiva over het vervullen van je wensen

Stap 2. Een idee krijgen van het doel van het universum

Wij als mens maken een piepklein onderdeel uit van het universum. Dat maakt het haast onmogelijk om antwoord te krijgen op wat het doel is van het universum. Of dat het universum überhaupt een doel heeft. Daarvoor zijn we simpelweg te beperkt in onze vermogens. Dat maakt spiritueel leraar Sadhguru ook duidelijk in een gevatte opmerking dat te zien is in het volgende videofragment.

Opmerking van Sadhguru over het doel van het universum.

Mogelijk heeft Sadhguru wel een vermoeden van wat het doel is van het universum. Hij spreekt het misschien liever niet publiekelijk uit om misinterpretatie te voorkomen. Leo Gura van Actualized.org spreekt zijn vermoeden of overtuiging wel openlijk uitspreekt, zoals te zien is in het volgende videofragment.

Leo Garu over het doel van het universum.

Mocht je moeite hebben met het woord ‘God’, dan zou je dit in je hoofd kunnen vervangen door ‘liefde’. Volgens spiritueel leraar Bhagwan Sri Rajneesh (Osho) is God tenslotte een compensatie voor de afwezigheid van liefde dat iemand ervaart.

Stap 3. Je levensdoel verbinden met het doel van het universum

Als jij er net als Leo Gura vanuit gaat dat het herontdekken van liefde het doel is van het universum, dan zou je kunnen concluderen dat jouw levensdoel ook iets met liefde te maken heeft. Niet voor niets vraagt Sadhguru in zijn geleide meditatie ‘Power to Create – Success’ om van je langetermijndoel een inclusief proces te maken. Daarmee doelt hij op dat het ieders welzijn omvat. Ter aanvulling daarop laat hij in zijn andere geleide meditatie ‘Power to Create – Love’ weten dat liefde neerkomt op de bereidheid om anderen te omvatten. Daarbij benadrukt hij dat liefde niet iets is wat je kunt ontvangen, maar alleen kunt zijn. En op de momenten dat je herinnerd wordt aan dat je liefde bent, ervaar je dit ook. Dat maakt dus dat een levensdoel gebaseerd op liefde onafhankelijk is van externe factoren, zoals je financiën, carrière en sociaal leven.

‘Wat is mijn levensdoel?’ als vraag

De reden waarom je je afvraagt wat het doel is van het leven, is misschien een betere vraag. Het kan zijn dat je dan tot het inzicht komt dat dit te maken heeft met een gebrek aan liefde. Zoals eerder beschreven heeft dat weer te maken met het negeren of ontkennen van dat je in essentie liefde bent. Mogelijke signalen van dat je bent vergeten dat je liefde bent, zijn een gebrek aan levenslust of overvloed.

Het doel van het leven in de praktijk

Het mooie is dat er niets is dat je hoeft te doen om je levensdoel te kunnen vervullen. Wel zijn er dingen die je beter niet kunt doen, zoals jezelf regelmatig verliezen in je gedachten. Op die manier kun je het leven niet in haar volledige schoonheid ervaren. Daarvoor is het namelijk nodig om compleet te kunnen ervaren van wat er op dit moment plaatsvindt. In de bestseller ‘De Kracht van het Nu’ gaat Eckhart Tolle daar uitgebreid op in. Daarin spreekt hij over het loslaten van de identificatie met je ego. Daarmee wordt bedoeld dat je jouw diepste zijnstoestand niet langer verward met wie je denkt te zijn. Je bent namelijk veel meer dan dat.

De uitdaging van het doel van het leven

Vanaf het moment dat je de identificatie met je verstand meer loslaat, kun je je leven dieper en rijker ervaren. De vraag van wat het levensdoel is, komt dan niet eens meer bij je op. De grote uitdaging ligt hem in het proces van de desidentificatie met je verstand. Voor mij helpt het daarbij om wat langer de tijd te nemen voor mijn dagelijkse activiteiten. Daardoor creëer ik ruimte om als waarnemer te kijken naar mijn gedachten, emoties en gevoelens. Als wat langzamer aandoen niet in je natuur zit, dan zul je je daar regelmatig aan moeten herinneren. Dat kan bijvoorbeeld met notificaties op je telefoon of iemand die bereid is jou hieraan te herinneren. Zodra je gewend bent om meer de tijd te nemen voor je bezigheden, dan zul je daar gelijk de vruchten van plukken. Vruchten als innerlijke rust, voldoening, zingeving en tevredenheid van de universele boom van de liefde. Dat maakt dat je om de vraag van wat het doel is van het leven alleen nog maar kunt lachen.

Gratis tips voor een bewuster leven

Leef en onderneem elke week bewuster met mijn wekelijkse artikel.